Leif "Loket" Olsson

En närmare titt på den omtyckte programledaren Leif "Loket" Olsson avslöjar att detta är en mångfacetterad man med ett brett register. Mest känd för de flesta är han antagligen som programledare för Bingolotto där han arbetade från starten 1989 fram till 1999 då Lasse Kronér tog över programmet. Många vet dock inte att han förutom sitt programledaruppdrag även har dömt handboll på elitnivå, varit sångare i dansband, är en känd radioprofil i Göteborg, sportjournalist och därtill även en uppskattad föredragshållare. Exempelvis fick "Loket" äran att döma OS-finalen i handboll mellan Jugoslavien och Tjeckoslovakien -72, en match som förövrigt Jugoslavien klev segrande ur med siffrorna 21-16. Som programledare för Bingolotto var han extremt folkkär och lockade flera miljoner tittare varje lördag till programmet. Möjligtvis var det hans varma sätt och glada göteborgshumor som fick tittarna att falla för honom. Efter "Lokets" avhopp från Bingolotto var det tydligt att han utgjort kärnan för intresset kring programmet då tittarsiffrorna fort dalade. Leif är även en hängiven traventusiast och är delägare i en del travhästar till exempel Elviria, Coolman Crown och The Train. Han är inte bara åskådare på många lopp utan arbetar också som konferencier för ett flertal lopp och trav-events.

Hur fick då Leif sitt smeknamn "Loket" är det säkert många som undrar? Detta inträffade under tiden då Leif jobbade för radiosporten tillsammans med den smått legendariska Ingvar Oldsberg. Leif var på plats på Ryavallen i Borås där Elfsborg spelade match och som en tillfällighet fanns det en till man vid namn Leif Olsson på plats på Ryavallen denna dag. Närmare bestämt en spelare i Elfsborg som hade just smeknamnet "Loket". Så när Ingvar Oldsberg skulle lämna över till Leif på Ryavallen för rapportering så drog han till med en liten ordvits på klassisk göteborgsmané och sade "Och hur går det för Leif "Loket" Olsson på Ryavallen? Över till vår egen "Loket", Leif Olsson!”.

"Lokets" karriär som dansbandssångare var lyckad och han gav ut ett flertal skivor under 90-talet och han gav även ut skivor med ”Lokets Favoriter” som blev en stor succé i Sverige. En hitlåt som de flesta förmodligen minns är "Vart tog jultomten vägen?". Det var en humoristisk julsång som många svenskar uppskattade.

Han har även synts till i TV i andra sammanhang än Bingolotto. Till exempel som programledare för idrottsgalan på SVT under tre år i följd från och med år 2000. Han var även med i ett avsnitt av den klassiska svenska såpan "Tre Kronor" som sändes på TV4 under lång tid. ”Loket” spelade då sig själv under premiäravsnittet av serien. Man kunde också se Leif i den numera kultförklarade svenska filmen "Yrrol" samt ett flertal mindre produktioner.